Όσοι από εμάς νοικιάζουμε ένα σπίτι συνήθως δεν σκεφτόμαστε να το ασφαλίσουμε γιατί ασυνείδητα θεωρούμε ότι τυχόν ζημιές βαραίνουν τον ιδιοκτήτη μας.
Τι γίνεται όμως με τα δικά μας αντικείμενα που έχουμε μεταφέρει στο σπίτι σε περίπτωση που υποστούν κάποια ζημιά από πυρκαγιά, πλημμύρα, βραχυκύκλωμα ή κλαπούν σε μια διάρρηξη;
Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν έχουμε φροντίσει να έχουμε ένα πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου κατοικίας, μας αποζημιώνει και μας βγάζει από τη δύσκολη θέση της αποκατάστασης και της οικονομικής επιβάρυνσης. Αφορά κυρίως αντικείμενα όπως έπιπλα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, μουσικά όργανα, αθλητικό εξοπλισμό, σκεύη, εργαλεία κτλ.
Κατά τη σύναψη ενός τέτοιου συμβολαίου είναι πολύ χρήσιμο να κάνουμε μια λεπτομερή καταγραφή των αντικειμένων ώστε να γνωρίζουμε την συνολική αξία και να δηλωθεί σωστά στην Ασφαλιστική εταιρία. Ουσιαστικά αυτό λογίζεται σαν το κεφάλαιο περιεχομένου προς ασφάλιση.
Ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να δηλώσουμε την σημερινή αξία των αντικειμένων μας και όχι εκείνη την αξία όταν το αγοράζαμε. Π.χ. σε περίπτωση που είχαμε αγοράσει ένα ακριβό laptop πριν δύο χρόνια και καταστραφεί ή κλαπεί, η Ασφαλιστική θα μας αποζημιώσει για την αξία που θα είχε σήμερα και όχι για τα χρήματα που θα δίναμε εάν αγοράζαμε τώρα ένα αντίστοιχο μοντέλο.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος για ένα πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου είναι ιδιαίτερα χαμηλό και προσιτό και οι περισσότεροι από εμάς που νοικιάζουμε ένα διαμέρισμα δε θα πρέπει να το αγνοήσουμε!