1 λεπτά ανάγνωσης
Έξι περιπτώσεις ατυχημάτων και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς που χρησιμοποιούμε το όχημα μας για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, διανύουμε αρκετά χιλιόμετρα στους δρόμους των πόλεων και των εθνικών οδών. Εξαιτίας όμως και της μεγάλης αύξησης των οχημάτων καταγράφονται δυστυχώς αρκετά τροχαία ατυχήματα. Παρακάτω περιγράφονται έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις ατυχημάτων και αντίστοιχα ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνουμε. 

  • Τροχαίο ατύχημα ενώ βρισκόμαστε στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση που είμαστε ταξίδι στο εξωτερικό και εμπλακούμε σε ατύχημα, επικοινωνούμε αρχικά με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρισκόμαστε. 

Αν είμαστε εμείς υπαίτιοι για το ατύχημα, δίνουμε στον άλλο οδηγό την Πράσινη Κάρτα και το ασφαλιστήριο μας και επικοινωνούμε με την δική μας ασφαλιστική εταιρεία για να δηλώσουμε το ατύχημα.

Στην περίπτωση που δεν ευθυνόμαστε εμείς για το ατύχημα και διεκδικούμε αποζημίωση, κρατάμε όλα τα στοιχεία από το όχημα που μας τρακάρισε και ζητούμε από τον άλλο οδηγό να κάνει δήλωση στην δική του ασφαλιστική. 

Εάν έχει υποστεί σοβαρή ζημιά το όχημα μας, μπορούμε να το επισκευάσουμε στο εξωτερικό για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Είναι πολύ βασικό όμως να καλέσουμε και τις αστυνομικές αρχές της περιοχής για να καταγραφεί το περιστατικό. 

  • Ατύχημα με όχημα που φέρει ξένες πινακίδες στην Ελλάδα.

Αν εμπλακούμε σε τροχαίο στην Ελλάδα με όχημα που έχει ξένες πινακίδες είναι απαραίτητο να κάνουμε τις εξής ενέργειες: Αρχικά, θα πρέπει καλέσουμε την φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας, καθώς και την Τροχαία για καταγραφή του ατυχήματος. 

Στη συνέχεια, ζητάμε την Πράσινη Κάρτα και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο από τον οδηγό του άλλου οχήματος. Η φροντίδα ατυχήματος συνήθως αναλαμβάνει και την επικοινωνία με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης ώστε να δηλωθεί το ατύχημα και να ενημερωθούμε για την διαδικασία αποζημίωσης σε περίπτωση που δεν είμαστε υπαίτιοι για την ζημιά.   

  • Μας τράκαραν εκεί που έχουμε παρκάρει το όχημα μας.

Είναι η περίπτωση εκείνη που έχουμε παρκάρει κάπου νόμιμα το όχημα μας και διαπιστώνουμε κατά την παραλαβή του ότι μας το έχουν τρακάρει αλλά δεν έχουν αφήσει κάποιο σημείωμα με τα προσωπικά στοιχεία για να επικοινωνήσουμε με τον υπαίτιο.

Πρωτίστως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρωτήσουμε τους γείτονες στην περιοχή και τα γύρω καταστήματα (αν υπάρχουν) μήπως έχει πέσει κάτι στην αντίληψη τους. 

Αν γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη του οχήματος και τα στοιχεία του, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του και να συμφωνήσουμε να κάνουμε από κοινού δήλωση ατυχήματος. Αλλά στο ενδεχόμενο άρνησης, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μήνυση στην Αστυνομία και να το δηλώσουμε στην ασφαλιστική μας. 

Σε κάθε περίπτωση όμως καλούμε την Τροχαία για την καταγραφή του γεγονότος και ενημερώνουμε την ασφαλιστική μας.

  • Τρακάρισμα με ζώο στην εθνική οδό.

Είναι πολύ πιθανόν στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο όπου αναπτύσσονται μεγαλύτερες ταχύτητες να συμβεί σύγκρουση με κάποιο ζώο. Τι πρέπει όμως να κάνουμε αν συμβεί το αναπόφευκτο; 

Αρχικά, ελέγχουμε την υγεία την δική μας και των συνεπιβατών μας. Αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ και την αστυνομία. Επίσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουμε τον δήμο της περιοχής, ο οποίος θα μεριμνήσει για το ζώο που έχει χτυπηθεί. 

Πολύ βασικό για την ασφάλεια μας είναι να τοποθετήσουμε το προειδοποιητικό τρίγωνο κινδύνου σε απόσταση από το όχημα μας ώστε να είναι ορατό από τυχόν διερχόμενους οδηγούς. 

Τέλος, ενημερώνουμε την ασφαλιστική μας για την καταγραφή του συμβάντος αφού έχουμε βγάλει και κάποιες φωτογραφίες από το σημείο του ατυχήματος. 

  • Τρακάρισμα και εγκατάλειψη του τόπου ατυχήματος.

Είναι μια περίπτωση που δυστυχώς συμβαίνει συχνά και οι λόγοι είναι προφανείς. Συνήθως, αυτός που εγκαταλείπει ένα ατύχημα το πράττει εκούσια είτε γιατί θέλει να αποφύγει να πληρώσει τη ζημιά είτε γιατί δεν έχει ασφάλεια ή δίπλωμα οδήγησης.

Αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Καταγράφουμε τον αριθμό κυκλοφορίας και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία του οχήματος προλάβαμε να δούμε (π.χ. μάρκα, χρώμα κτλ.). 

Αν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το περιστατικό, ζητάμε τη βοήθεια τους μήπως και συγκράτησαν εκείνοι κάποια στοιχεία. Στη συνέχεια ειδοποιούμε άμεσα την αστυνομία και την ασφαλιστική μας εταιρεία μέσω της φροντίδας ατυχήματος για να δηλώσουμε το συμβάν. 

  • Τρακάρισμα σε κλειστό χώρο πάρκινγκ.

Εάν γίνει κάποιο ατύχημα στον χώρο ενός κλειστού πάρκινγκ και ευθυνόμαστε εμείς για το τρακάρισμα ως οδηγοί, ισχύουν όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της αστικής ευθύνης για υλικές ζημιές έναντι τρίτων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε περίπτωση ατυχήματος σε υπαίθρια πάρκινγκ (π.χ. σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα).

Στην περίπτωση όμως που παραδίδουμε τα κλειδιά του οχήματος μας και αναλαμβάνει κάποιος υπάλληλος του πάρκινγκ να σταθμεύσει το όχημα μας και συμβεί ατύχημα, τότε αναλαμβάνει να μας αποζημιώσει η ασφαλιστική της επιχείρησης. 

Είναι πολύ βασικό όμως να γνωρίζουμε για την νομιμότητα του ιδιωτικού πάρκινγκ που θα αφήσουμε το όχημα μας για στάθμευση ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.