Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε τον όρο ‘’ασφαλιστική συνείδηση’’ και πώς αυτός αποτυπώνεται στην κοινωνική και στην ιδιωτική ασφάλιση αντίστοιχα.
Στην κοινωνική ασφάλιση, η ασφαλιστική συνείδηση έχει να κάνει περισσότερο με τη συνεπή καταβολή των εισφορών μας στον εκάστοτε κοινωνικό φορέα και την αποφυγή της εισφοροδιαφυγής. Αντίθετα, στην ιδιωτική ασφάλιση δηλώνει συνήθως το ποσοστό της ασφαλιστικής κάλυψης σε συγκεκριμένη αγορά. Απώτερος σκοπός και των δύο είναι η προστασία μας έναντι κινδύνων που είναι πιθανόν να συμβούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Αν προσπαθούσαμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο βασικό ερώτημα του τίτλου θα λέγαμε ότι παρατηρούμε χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση στη χώρα μας. Τι σημαίνει όμως επί της ουσίας η ασφαλιστική συνείδηση ;
Μερικές σκέψεις είναι οι εξής : Να προλαμβάνεις τους κινδύνους, να συνεισφέρεις σε ένα «κοινό ταμείο» ώστε όταν κάποιος συνάνθρωπος σου έχει πραγματική ανάγκη να μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να αυξήσεις την ευθύνη απέναντι στους άλλους, στην κοινωνία αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό.
Δυστυχώς, πολλές φορές στη χώρα μας ακούγονται φράσεις από συμπολίτες μας όπως «δεν θα συμβεί ποτέ αυτό σε έμενα» ή «αφού δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση γιατί να ασφαλιστώ εγώ» ή ακόμη χειρότερα «δεν ασφαλίζω το όχημα μου γιατί δεν πρόκειται ποτέ να μου επιβληθεί πρόστιμο». Και μόνο το τελευταίο θα έπρεπε να μας προβληματίσει.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η ασφάλιση των οχημάτων μας πρέπει να επιβάλλεται με τον νόμο ‘’περί υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης για την κυκλοφορία των οχημάτων’’ αφού επί της ουσίας όλοι μας επωφελούμαστε σε περίπτωση ατυχήματος με τις αποζημιώσεις που δίνονται από τις Ασφαλιστικές. Παρ’ όλα αυτά, τα ανασφάλιστα οχήματα στην χώρα μας φθάνουν περίπου τις 500.000, αριθμός σίγουρα ανησυχητικός.
Για να τονωθεί όμως η ασφαλιστική μας κουλτούρα και να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυξημένη ενημέρωση από τους επαγγελματίες της Ασφαλιστικής αγοράς για τα ασφαλιστικά προϊόντα και τα οφέλη αυτών, δράσεις από Ασφαλιστικές εταιρείες με εκπαιδευτικές ημερίδες που να ενημερώνουν τους πολίτες για τη σημασία της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ψηφιακές πλατφόρμες που να περιγράφουν με κατανοητούς όρους τους τα κύρια σημεία των ασφαλιστικών προγραμμάτων αποτελούν μερικές μόνο λύσεις.
Σαν επίλογο θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν βαθύτερα τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα τον κλάδο της Υγείας που εντοπίζονται στην πλειοψηφία τα περισσότερα κενά και παραλείψεις από τους κοινωνικούς φορείς.