1 λεπτά ανάγνωσης
Πότε χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές στο Ασφαλιστήριο μας;

Ίσως, οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε συνάψει Ασφαλιστήρια Συμβόλαια να μην έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας τυχόν μεταβολές που μπορεί που πιθανόν να επηρεάσουν τον ασφαλισμένο κίνδυνο.

Σε συνεργασία με τον ασφαλιστή μας, θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να επανεξετάζουμε προσεκτικά το Ασφαλιστήριο μας και να δηλώνουμε μέσω αίτησης οποιαδήποτε αλλαγή διαπιστώσουμε προς την Ασφαλιστική μας.

Ενδεικτικά, για τον κλάδο του Αυτοκινήτου, έχει μεγάλη σημασία να έχουμε δηλώσει σωστά την εμπορική του αξία στις καλύψεις της μερικής & ολικής κλοπής, της μικτής ασφάλισης ή ακόμα και των φυσικών φαινομένων. Διότι σε περίπτωση που επέλθει ο κίνδυνος θα αποζημιωθούμε βάση του ασφαλισμένου κεφαλαίου που υπάρχει στο Συμβόλαιο. Μερικές Ασφαλιστικές κάνουν αυτόματα τις αναπροσαρμογές κεφαλαίων στις ανανεώσεις. Ωστόσο, όταν αυτό δεν συμβαίνει, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση από εμάς μέσω του ασφαλιστή μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως ως προς την αποζημίωση μας.

Αναφερόμενοι στον ίδιο κλάδο, θα πρέπει να τονίσουμε οπωσδήποτε και την περίπτωση της μεταβίβασης του οχήματος σε νέο ιδιοκτήτη. Το ισχύον Συμβόλαιο θα πρέπει να ακυρωθεί με επιστροφή ασφαλίστρων μέχρι τη λήξη του και να εκδοθεί καινούργιο Συμβόλαιο στα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη σε όποια Ασφαλιστική επιθυμεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος δίνει (30) ημέρες προθεσμία.

Σημαντικές μεταβολές όμως μπορούν να προκύψουν και στα Συμβόλαια Πυρός κατά τη διάρκεια τους. Παραδείγματα αποτελούν η επέκταση επιφάνειας σε τετραγωνικά μέτρα στο Κτίριο προς ασφάλιση, ανακαίνιση στις εγκαταστάσεις μας (κουφώματα, πόρτες, καινούργιες σωληνώσεις κτλ.), αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας (προσθήκη συναγερμού, πυροσβεστική φωλιά, πρόσληψη security, κλειδαριές ασφαλείας).

Και στον συγκεκριμένο κλάδο θα πρέπει να προσέξουμε την περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου σε άλλο πρόσωπο από αυτό για το οποίο αρχικά συντάχθηκε το Ασφαλιστήριο (απλή μεταβίβαση, κληρονομιά, ψιλή κυριότητα & επικαρπία). 

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στους κατόχους ασφαλιστηρίων Υγείας για τις μεταβολές που μπορεί να συναντήσουμε. 

Ο ασφαλισμένος μπορεί να αιτηθεί τροποποιήσεις στο Ασφαλιστήριο του στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Εάν έχει κάνει κάποιες αλλαγές στα στοιχεία του ασφαλισμένου, του συμβαλλόμενου, των εξαρτώμενων μελών ή και των δικαιούχων. 
  • Εφόσον επιθυμεί να προσθέσει ή ακόμη και να αφαιρέσει ένα εξαρτώμενο μέλος. 
  • Να μεταβάλλει τις ίδιες τις παροχές του προγράμματος του. Δηλαδή να προσθέσει ή να αφαιρέσει μια προαιρετική κάλυψη. 
  • Να αλλάξει το ποσό της απαλλαγής του (εκπιπτόμενο ποσό), το ανώτατο όριο της κάλυψης ή ακόμη και τη θέση της νοσηλείας του. 
  • Εάν έχει αλλάξει τον τόπο διαμονής του, το τηλέφωνο επικοινωνίας, τη διεύθυνση αλληλογραφίας και το επάγγελμα του.