Είναι πολύ πιθανόν να συναντήσουμε στα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια τον όρο «Αστική Ευθύνη». Τι σημαίνει όμως αυτός ο όρος;
Με απλά λόγια, η Αστική Ευθύνη αναφέρεται στην περίπτωση όπου κάποιος προκαλέσει σωματική βλάβη ή και υλική ζημιά σε κάποιον τρίτο λόγω λάθους ή παράλειψης και υποχρεούται να την αποκαταστήσει.
Ουσιαστικά αποτελεί την «ασπίδα» μας για διάφορα απρόοπτα που μπορούμε να προκαλέσουμε άθελα μας.
Συνοψίζοντας, μερικές από τις βασικές κατηγορίες αποτελούν οι παρακάτω :
- Αστική Ευθύνη για ατύχημα με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για την υποχρεωτική κάλυψη που πρέπει να έχει ένα Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο αυτοκινήτου, πάνω στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες προαιρετικές καλύψεις όπως π.χ. θραύση κρυστάλλων, οδική βοήθεια, νομική προστασία κ.α.
- Επαγγελματική Αστική Ευθύνη. Αφορά κυρίως βλάβες που μπορούν να προκληθούν σε τρίτους από κάποιον επαγγελματία όπως γιατρός, δικηγόρος, λογιστής, φαρμακοποιός, μηχανικός κτλ. Καλύπτονται δικαστικά έξοδα, δικηγορικές αμοιβές και διάφορα άλλα έξοδα που θα προκύψουν για την υπεράσπιση τους.
- Αστική Ευθύνη Προϊόντος. Καλύπτει ουσιαστικά αποζημιώσεις που θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ο επιχειρηματίας ή ο έμπορος σε πελάτες και τρίτους για ζημιές που θα προκληθούν από τη χρήση ελαττωματικού προϊόντος.
- Αστική Ευθύνη Πυρκαγιάς. Πρόκειται ουσιαστικά για κάλυψη εξόδων που θα απαιτηθούν από τρίτους από μετάδοση πυρκαγιάς είτε από το όχημα μας είτε από την κατοικίας μας, ανάλογα με τον κλάδο ασφάλισης.
- Αστική Ευθύνη Εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή καλύπτονται οι απαιτήσεις που απορρέουν από εργατικά ατυχήματα ή σοβαρές ασθένειες υπαλλήλων/εργατών που απασχολούνται σε μια επιχείρηση.
- Αστική Ευθύνη Οικογενειάρχη. Η συγκεκριμένη κάλυψη προστατεύει τον ασφαλισμένο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του από σωματικές βλάβες σε τρίτους ή και υλικές ζημιές σε πράγματα τρίτων. Για παράδειγμα, η ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση του ποδηλάτου μας, ή από το κατοικίδιο μας σε κάποιον τρίτο ή ακόμη και το σπάσιμο τζαμιού σε γειτονικό σπίτι από το παιχνίδι των παιδιών μας.