1 λεπτά ανάγνωσης
Η ιστορία της Ασφάλισης

Αν προσπαθούσαμε να ανατρέξουμε λιγάκι στο παρελθόν της Ασφάλισης και στο πώς τελικά γεννήθηκε ο θεσμός της, θα διαπιστώναμε ότι σπουδαίο ρόλο έπαιξε η βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για προστασία των ίδιων αλλά και των υλικών αγαθών από διάφορους κινδύνους της εποχής.

Αναμφίβολα, στην ανάγκη αυτή στηρίχθηκε η Ασφάλιση, η οποία μέσα από μια απλή συμφωνία «αμοιβαίας βοήθειας» των μελών της, εξελίχθηκε σταδιακά στη σημερινή μορφή της ασφαλιστικής σύμβασης και στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Ωστόσο, αν και και οι καταγραφές των ιστορικών γεγονότων είναι πολυάριθμες και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στο σύνολο τους, θα ήταν χρήσιμο στο παρόν κείμενο να σταθούμε σε μερικούς αξιοσημείωτους σταθμούς της Ιστορίας που τονίζουν εξίσου τόσο την αξία όσο και την ιδέα της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Κατά την αρχαιότητα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν οι εργάτες των πυραμίδων στην Αίγυπτο ήταν άθλιες οπότε και τα «εργατικά ατυχήματα» συχνά, μαζί με άλλες ασθένειες. Δεδομένου ότι οι αμοιβές των εργατών αποδίδονταν σε είδος π.χ. λάδι, σιτάρι και άλλα τρόφιμα, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα κοινό ταμείο αλληλοβοήθειας. Η λογική ήταν απλή. Κάθε μήνα που γίνονταν η πληρωμή στους εργάτες, κάποια ποσότητα τροφίμων από τον καθένα πήγαινε στο κοινό αυτό ταμείο, είτε για να εξασφαλιστεί τροφή σε όσους νοσούσαν και δεν μπορούσαν να εργαστούν, είτε για τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου.

Ένα ακόμη παράδειγμα ασφάλισης κατά την αρχαιότητα, αποτελεί το «ναυτικό δάνειο» στην αρχαία Αθήνα που λειτουργούσε με τη λογική της χρηματοδότησης των ταξιδιών και στην ακύρωση της αποπληρωμής σε περίπτωση απώλειας των καραβιού, καθώς επίσης και τα «φιλανθρωπικά σωματεία» από Έλληνες και Ρωμαίους γύρω στο 600 π.χ. που εξασφάλιζαν τις οικογένειες των μελών που έφευγαν από τη ζωή.

Στην νεότερη εποχή και συγκεκριμένα το 1666 όπου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στο Λονδίνο με αποτέλεσμα να καταστραφούν περίπου 13.200 κτίρια, εντοπίζουμε την ασφάλιση με τη σύγχρονη έννοια. Μετά από την πυρκαγιά αυτή, ο Nicholas Barbon ανοίγει ένα γραφείο ασφάλισης κτιρίων και κατοικιών. 

Αξιοσημείωτη δε, είναι και η στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε η ασφάλιση του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, κατά το έτος 1932 στην Αγγλία γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση της ευθύνης προς τρίτους για τα οχήματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Στην ιστορία των ΗΠΑ και στη δεκαετία του 1940, η ασφάλιση βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών των γυναικών των οποίων οι σύζυγοι πέθαναν ενώ πολεμούσαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όσο αφορά την ασφαλιστική δραστηριότητα στη χώρα μας, η πρώτη ασφαλιστική εταιρία «Η Ελλάς» ιδρύεται στη Σύρο το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολουθούν «Το Ελληνικόν Ασφαλιστικόν Κατάστημα» και η «Φιλεμπορική». Στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργείται η «Εθνική», ενώ το 1928 ιδρύεται στην Αθήνα «Ο Φοίνιξ».

Στον επίλογο αυτής της σύντομης ιστορικής διαδρομής, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι η Ασφάλιση μέσα από τις διαφορετικές μορφές της, αποτέλεσε έναν ισχυρό αρωγό και παράγοντα για την διατήρηση της οικονομίας, του εμπορίου και της προστασίας των κοινωνιών από απρόβλεπτους κινδύνους και αναπάντεχες καταστροφές.